Nu stiu cum voi, dar pentru mine ciupercile sunt cea mai mare minune culinara. Le ador sub orice forma si de orice specie, cu exceptia celor otravitoare si cele inscrise in Cartea Rosie! Imi place la nebunie sa experimentez in bucataria mea mica, pe care deocamdata o inchiriem impreuna cu camera de dormit, balconul si baia. O garsoniera, zis mai pe romaneste, foarte comoda, compacta si primitoare. Si mai ales imi place sa gatesc ciupercile. Am gasit o gramada de gustari, de supe, de aperitive din ciuperci foarte bune si foarte satioase. Nutritionistii raw-vegani (consum de cruditati nepreparate termic, legume, fructe, seminte, crupe integrale s.a.) si cei vegetarieni declara ca ciupercile inlocuiesc carnea in meniul zilnic al acestora. Acestia prepara tot felul de fripturi din ciuperci, rulouri cu ciuperci, mici si cirnaciori din ciuperci. Si paradoxal, ciupercutele imita intocmai gustul carnii! Chiar e un produs-minune. Nu sunt nici raw-vegana si nici vegetariana, dar in perioada postului gatesc foarte multe preparate din ciuperci. Am sa impartasesc cu voi o supa-crema de ciuperci foarte buna, pe care am pregatit-o zilele acestea!
Deci, avem nevoie de:
Va doresc spor la tinut post. Mi-am pus in gind ca pina de Paste sa incerc si alte retete din ciuperci. Mai stiti, poate chiar niste mici din ciuperci, ca tot sa deschis sezonul la frigarui in poiana!!!
Un sfirsit de saptamina reusit!
Deci, avem nevoie de:
2 linguri de ulei de masline sau ulei de floarea soarelui presat la rece
3 tulpini de praz verde
1 morcov mediu
200gr de ciuperci champignoane sau de padure
1/2 pahar vin alb sec
verdeata - cimbru, patrungel
100 gr crupe de hrisca
sare si piper dupa gust
Cum se prepara? Foarte simplu! Se pune la foc mediu uleiul, se adauga prazul taiat rondele si morcovul taiat in jumatati subtiri. Se lasa pe foc 7-8 minute pina ce capata o nunata caramizie-maronie. Dupa care adaugam ciupercile taiate felii groase. Se lasa pe foc incet si se amesteca pina sucul ciupercilor scade un pic. Se adauga vinul alb si verdeata tocata nu foarte marunt. Amestecati tot timpul ca sa primim un gust omogen. Cind zeama din continutul castronului aproape s-a evaporat se adauga crupele de hrisca, care inainte de asta au stat in apa cel putin o ora. Se amesteca. Se adauga apa pina deasupra continutului si se lasa inca 15 minute pina la fierbere. Se adauga sare si piper dupa gust. Si supa cremoasa este gata! Se serveste calda, cu smintina daca nu tinem post, si rece la masa de prinz. Specialistii zic ca este obligatoriu sa minca supele la amiaza, e sanatos, mai ales ca din cauza rutinei la servici, nu consumam lichide, iar muschii stomacali nu se hidrateaza. Supele ajuta foarte bine la metabolismul organismului si la hidratarea acestuia! Oricum, este foarte necesar sa consumam lichide pe tot parcusul zilei, pina la 2 litri, oooohohoo, eu am impresia ca e vorba de o galeata intreaga cind aud de 2 litri de apa. Dar e sanatos, toata lumea o stie!
Iata cum ar trebui sa arata supa delicioasa de ciuperci. A mea a iesit mai deocheata, dar gustul e genial! Va asigur.
Un sfirsit de saptamina reusit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu